Home » » General Knowledge (GK) Questions for Postal Assistant Examination 2014

General Knowledge (GK) Questions for Postal Assistant Examination 2014

Advertisement

Postal Assistant/ Shorting Assistant  Examination 2014 is scheduled on 27 April 2014 for various states and May 4 For few states. Postal Assistant Exam Dates has already been declared. In Postal PA/SA exam the mainly General Knowledge question will be asked, and few General Awareness question will come. These question most of the times are related to Postal Department. So here we have listed some important General Knowledge Question with Answers for this Postal Assistant Examination 2014. You should read these question carefully. We have also provided you the links to download the Postal Assistant Previous Years question with answers for the year 2012, 2013.






General Knowledge & General Awareness Questions for Postal Assistant Examination 2014 with Answers


1. Which public university first accepted the BITCOIN ?

Ans : Cambria University

================================
2. RBI has announced to with draw the Rs 500 rupees noted printed before which year ?

Ans : 2005 (Due to less security features)

================================
3. India's first public Wi-Fi Service started in which place :

Ans :  Bengaluru (It is named as Namma Wi-Fi)

================================
4. Who has appointed as a member of National Commission for Minorities ?

Ans : Praveen Davar (Congress Leader)

================================
5.National Broadcaster DoorDarshan has transmitted the High Definition (HD) Transmission on which day ?

Ans : 65th Republic day

================================
6. Write the full form of PIN ?

Ans : Postal Index Number

================================
7. In which year Pin system  was started  in India?

Ans : 1972

================================
8. Name the first Indian post office outside Indian Territory?

Ans : Post office at Dakshin Gangotri in Antarctica. It was started on 1983. 

================================
9.In which year speed post service was started in India?

Ans : 1986

================================
10. Which Governor General found Telegraph and Postal systems?

Ans : Lord Dalhousie

================================
11. In which year General Post Office opened in India?

Ans : 1774 , in Kolkata 

================================
12. Name of the first postage stamp of India?

Ans : Sinde Dawk (1852)

================================
13. On which day World Postal Day is observed ?

Ans : October 9

================================
14.On which day,  Indian Postal Day is observed ?

Ans : October 10

================================
15. Where is the highest post office in the world situated?

Ans . Himachal Pradesh

================================
16. In which year Universal Postal Union founded?

Ans : 1874

================================
17. Money Order system introduced in India in which year?

Ans :  1880

================================
18. When Postal Life Insurance started in India?

Ans : 1884

================================
19. Where is postal staff college situated?

Ans : Ghaziabad (UP)

================================
20. Who was the first Minister of Communication of India?

Ans : C.R.K Kidwai

================================
21. Who is the author of Meghdootam?

Ans : Kalidasa

================================
22. How many electrons does hydrogen have?

Ans : One

================================
23. What is the international standard unit for measurement of Temperature?

Ans : Kelvin (K)

================================
24. What is the currency of Bangladesh?

Ans : Taka

================================
25. Amartya Sen was awarded Nobel Prize for his contribution in ?

Ans : Economics
================================

Advertisement