Home » » Postal Assistant (PA SA) Exam Answer Key 2014

Postal Assistant (PA SA) Exam Answer Key 2014

Advertisement

Indian Postal department has conducted the Postal Assistant & Shorting Assistant (PA/ SA) recruitment examination 2014 today on 27 th April 2014 in various states or India Viz . After the examination the candidates are searching for the Answer of the examination by various key words such as Postal assistant exam answer key 2014 answer sheet of postal assistant exam . PA SA exam answer key and solution of the question and answer asked in today examination to evaluated their performance. Here is the answer key of this examination. PA SA questions had 4 sections viz : 
  1. PART A ( General Knowledge)
  2. PART B (Nemericals)
  3. PART C (English)
  4. PART 4 (Reasoning)
The question has came in 4 sets such as SET A, SET B, C, D but the questions was same in all the sets only the serial number was changed. Here we have solved all the questions . So you can match it with your answer. If any Incorrect answer is found, you can comment below.

Postal Assistant (PA/ SA) Answer Key 2014

PART A (General Knowledge)


1. In which year was the indian space research organization (ISRO) founded?

Ans : 1969

2. Which of the following awards was conferred on Mrs Kiran Bedi?

Ans : Magsaysay

3. The United Nations declared 2006 as the international year of __

Ans : Rice (Doubt)

4. Who written the book "War and Peace"?

Ans :Count Leo Tolstoy 

5. What is the function of I/O unit of a computer system ?

Ans : To excahnge the information of computer with the outside world

6. India won its fist Olympic hockey gold in 

Ans : 1936

7. Who is the author of "Tarikh-i-Alai" which contains sultan alauddin Khilji?

Ans : Amir Khusrau


8. Which of the following states has the maximum forest cover in India?

9. The normal temperature of human body ?

Ans : 37 Degee Celcius

10. Lakshadeep Island is situated in 

Ans : Arabian Ocean


11. Which day is the International Human Rights Day?


Ans : 10th December


12. Out put device make it possible to---

Ans : View and print a data

13. Who is the author of book "New Dimension of India's Foreign exchange policy?

Ans : A.B.Vajpayee

14. The Olympic game in 2016 will be held in
Ans : Brazil

15. Who first translated "Bhagvad- Gita " in to English ?

Ans : Charles Wilkins

16. The Pollution is most marked on

Ans : Natural Flora of Place

17. The first satelite launched by India is called

Ans : Aryabhata

18. which of the following awards is associated with agriculture

Ans :

19. February 14 is Observed as __

Ans : Valentine Day

20. The book Discovery of India is written by ?

Ans : Jawaharlal Nehru 

21. A person who uses his expertise to gain the peoples computer to get information 

illegally or to damage is called as

Ans : Hacker

22. How many players are there in water polo team?

Ans : 6

23. At the time of Nadir Shah attacked Delhi, the Mughal Emperor was ?

Ans : Mohammed Shah

24. Arrange the following statets in the increasing order of population

Ans : 

25. CMYK related to 

Ans : Offset Printing (Doubt)

PART B (Numerical)

26. In how many years will a sum of Rs 19200 placed at 10% per annum compound 

interest yield an interest of Rs 4031 ?

Ans : 

27. Find the value of (0.5% of 640)X(1.3% of 350)= ?

Ans : 14.44

28. The average of 6 numbers is 30. If the average of first four is 25 and that of last 

three is 35, the fourth number is 

Ans : 30

29. A store keeper claims to sell his articles at a discount of 5% but marks up his articles 

by increasing the cost each by 10% . His gain percentage is 

Ans : 5

30. In the given figure, AOB is a staright line <AOC = 68 amd <BOC = x, The value of X 

is 

Ans : 112

31. Find the sum of place value of 6 and face value of 9 in 927653 .

Ans : 609

32. 20 men can cut 30 trees in 4h . If 4 men leaves the job, how many trees will be cut in 

12h ?

Ans : 72

33. A bus is running with a uniform speed of 37 km.h. What distance will be covered by 

bus in 8h?

Ans : 296 km

34. Find the mean proportional between 9 and 64?

Ans :

35. Root of (324/81) + Root of (324/81)  = ?

Ans : 4

36. Find the value of 

48-12 X 3 + 9
---------------- = ?
12-9/3

Ans : 1/3

37. Convert 0.8268 (Bar on the top of 8)

Ans : 

38.  A sum becomes its double in 10 years, find the annual rate of simple interest.

Ans : 10%

39. What amount will be received on a sum of Rs 1750 in 2.5 yers , if the interest is compounded at the rate of 8% pa?

Ans : 

40. 20g is what percentage of 1 Kg ?

Ans : 2%

41. Find out the average of first ten even numbers.

Ans : 11

42. A person buys a watch of for Rs 500 and sells it for Rs. 300. Find the loss percentage

Ans : 40

43. Which one of the following will divide (4^61 + 4^62 + 4^63 + 4^64 )

Ans :

44. 20 men complete one third of a work in 20 days. how many more men should be employed fo finsh the rest of work in 24 more days?

Ans :

45. A car covers a distance of 200 km in 2h 40 min min whereas a jeep covers the same distance in 2hr. What is the ratio of their speeds?

Ans : 3:4

46. Find the value of √(8 × 7 - 3?+ 208 ÷ 16)= 8

Ans : 5

48. A tree increases annually by 1/8th of its height. What will be its height after 2 years, if it stands 64cm high today ?

Ans : 81cm

49. Find the value of 3 x 0.3 x 0.003x 0.003 x 30 =

Ans : 0.00243

50. A sum of money at simple interest amount to Rs. 2240 in 2 years and Rs 2600 in 5 years. The sum is

Ans : Rs 2000
Advertisement