Home » » OPSC ASO General Awareness Answer Key 2015

OPSC ASO General Awareness Answer Key 2015

OPSC ASO exam was conducted today on 29th November 2015. The ASO general Awareness exam was at 3pm to 4pm.  There are 100 question each carrying 1 mark. No negative marks are there. The question was very tough. Here we have given the answer key for the OPSC ASO General Awareness Examination. Download the OSC ASO General Awareness answer key and answer sheet.

OPSC ASO General Awareness Answer Key 2015

1. Who was the first European to translate Bhagwat Gita into English ?
Ans : Charles Wilkins

2. Father of Indian Renaissance ?
Ans : Raja Ram Mohan Roy

3. Where did Babar died ?
Ans : Agra

4. When did Vasco da Gama first come to India ?
Ans : 1498

5. Founder of All India Trade Union Congress in 1920 ?
Ans : N.M Joshi

6. Bibi-ka-Maqbara is located in India at 
Ans : Aurangabad

7. Shashank Mahohar, president of BCCI is an 
Ans : Lawer

8. Who was the captain of Indian Hockey Tean in 2004 Olympics ?
Ans : Dilip Tirkey

9. Teesta forms a part of which major river system ?
Ans : Brahmaputra

10. Which is not tributary of the Ganga ?
Ans : Sutlej (Doubt answer)

11. Wuler Lake is in ?
Ans : Jammu & Kashmir

12. Highest Dam in India ?
Ans : Tehri Dam

13. How many river basins/drainage areas are there india ?
Ans : 25

14. Largest Bauxite producing state in India ?
Ans : Orissa

15. The total course (length) or river Mahanadi is ?
Ans : 858 km

16. Who is the Director General of WTO ?
Ans : Roberto Azev√™do

17. Who was the first Odia to sail overseas ?
Ans :  Madhusudan Das

18. Who is the President of South Africa ?
Ans : Jacob Zuma

19. Who is the author of the book, "Dreaming Big" : A journey to connect India ?
Ans : Sam Pitroda

20.  Who is Kausik Basu ?
Ans : The world bank chief Economist

21. Who is the first woman president of Nepal ?
Ans : Bidhya Devi Bhandari

22. National Institution for Transforming India Aayog was formed on ?
Ans : 1st January 2015

23. Suresh D. Tendulkar is known for ?
Ans : Report on Estimation of Poverty

24. Who is the president of united national general assembly ?
Ans : Mogens Lykketoft

25. Who is the author of " The Blue Economy: 10 years-100 innovations-100 million jobs "
Ans : Gunter Pauli

26. The world Bank expects that in 2015-16 Indian economy will grow at the rate
Ans : 7.5 %

27. AGMARK is ?
Ans : a certification mark employed on agricultural products in India

28. The 7th BRICS Summit was held in the city of
Ans : Ufa

29. Which statements is not true about NATO ?
Ans : its official language is English & Germany (True is English & French )

30. Marrakesh Agreement signed on 15th April 1994 gave birth to
Ans : WTO

31. When Reserve Bank of India nationalized ?
Ans : 1st January, 1949

32. "Skill India" Programme aims to train over 40 crore people in different skills by
Ans : 2022

33. Make in India programme was launched by the prime minister Modi on ?
Ans : 25th September

34. Which has been empowered to inspect the books of accounts of financial intermediaries in india ?
Ans : CAG

35. A controlling ownership in a business in one country by an entity in another country is called
Ans : Foreign Direct investment

36. Which of the following Acts was passed in 1999 by the parliament of India to consolidate and amend the law relating to foreign exchange?
Ans : Foreign Exchange Management Act

37. The first Union Budget of Independent India was presented by
Ans : R.K Shanmukham Chetty

38. What is the amount of central assistant under the "Smart City " programme for each smart city ?
Ans : None of these (Rs 500 crore assistance )

39. If Sensex goes up it means that
Ans : Prices on Bombay Stock Exchange (BSE) have gone up

40. Who is known as India's waterman ?
Ans : Rajendra Singh 

41. Who is the receipient of Geeta Chopra Award, 2015 ?
Ans : Gunjan Sharma

42. The national bravery awards given to children between the ages of
Ans : 6 to 18

43. How many children received national Bravery Awards in 2015 ?
Ans : 24

44. The Monopolistic and Restrictive Trade Practice Act 1969 was enacted :
Ans : prevent concentration of economic power in the hands of few

45. The exemption limit of income tax for senior citizen above 80 years of age for the financial year 2015-16 is
Ans : Rs 3 lakh

46. Central Excise Duty is
Ans : A Tax on manufacture of goods

47. Service tax was introduced in India in
Ans : 1994

48. Decrease in currency's value due to market forces is called
Ans : Devaluation

49. Which of the following is the highest honour given for the achievement in sports?
Ans : Rajiv Gandhi Khel Ratna (RGKR)

50. The sahitya Academy Awards was first awarded in
Ans : 1955

51. The Man Booker International Prize is awarded for the achievement in
Ans : Fiction

52. Which one of the following is not a New Year festival ?
Ans : Karthigai

53. What percentage of population of India practice Hiduism according to 2011 cencus?
Ans : 79.8%

54. Buddha preached his first sermon at ?
Ans : Saranath

55. The first Odia magazine published in 1861 was:
Ans : Bodha Dayini

56. Which of the following Odia novels is considered to be the first Indian novel to deal with the exploitation of landless peasants by the feudal lords ?
Ans : Chha Maana Atha Guntha

57. The first Odia film to receive National Awards was
Ans : Sri Lokanath

58. Aruna Stambha placed at Lion's Gate of the Jagannath Temple, puri is made of how many stones?
Ans :

59. Legends say that Lords Jagannath was originally worshipped as Lord Neelamadhaba by a tribal chief named
Ans : Viswavasu

60. Which one of the following rivers has a source with in the state?
Ans : The Nagavali

61. The sweet water lake Kanjia Lake is located in
Ans : Puri

62. Who among the following eminent personalities of Odisha regards politics as an instruments of service to the people ?
Ans : Gopabandhu Das

63. Who was conferred with Sahitya Bharati Samman for the Odia traslation of famous novel "Lajja" ?
Ans : Smt. Nalini Satpathy

64. Who was the first Governor of Odisha ?
Ans :John Austen Hubback

65. Who was the first chief justice of Odisha High Court ?
Ans : Shri Bira Kishore Ray

66. The largest of living birds is :
Ans : African Ostrich

67. For trasfusion, 'O' group blood can be accepted by a person having blood group :
Ans : All of the above (A, AB, B)

68. The filament of an electric bulb is made of :
Ans : Tungsten

69. Who among the following is considered as founder of morden science genetics ?
Ans : Gregor Mendel

70. Gobar gas contains mainly :
Ans : Methane

71. Water for civil supplies is commonly purified by :
Ans : Chlorination

72. The metal that is present in photo films :
Ans : Silver

73. An acid used to remove ink spots is
Ans : Oxalic acid

74. Nail Polish remover contains :
Ans : Acetone

75. The best colour for a sun umbrella will be
Ans : white on top and black on inside

76. Who among the following laid the foundation of nuclear science in the country ?
Ans : Homi J. Bhabha

77. A convex mirror makes a good rear view mirror for a car because :
Ans : It forms clear, erect, reduced images

78. The energy of the winds and the waves is
Ans : Kinetic

79. The stars twinkle in the night because :
Ans : The refractive index of the air in atmosphere fluctuates

80. Why are two blankets warmer than one ?
Ans : Two blankets enclose air which does not allow cold to penetrate (Doubt)

81. The most malleable metal is:
Ans : Gold

82. Which of the following is the lightest gas ?
Ans : Hydrogen

83. Galvanised iron sheets have a coating of :

Ans : Zinc

84. Consumption of fish is considered to be healthy when compared to flesh of other animals because fish contains :
Ans :

85. Which among the following is the richest source of ascorbic acid ?
Ans :

86. Which of the following disease is hereditary ?
Ans :

87. Healing of wounds is hastened by vitamins :
Ans : Vitanic C

88. Oncogene is responsible for :
Ans : Cancer

89. The virus of AIDS affect the growth of :
Ans :T cells in blood

90. The normal temp. of the human body is
Ans : 98.6 F (Option is wrong in question)

91. Who was the President of the constituenty Assembly :
Ans : Dr. Rajendra Prasad

92. Minimum age required to contest for the post of President of India is ?
Ans : 35

93. In a parliamentary democracy the:
Ans :

94. Which of the following committees is concerned wuth the regularity and economy of expenditure of Gvernment ?
Ans : Public Accounts Committee

95. Which of the following is not an obligatory function of a municipality ?
Ans : Securing of removal of dangerous buildings and places

96. Megasthenes was the ambassador of :
Ans : Greek

97. Which of the followings gives detailed instructions on the control of the state, organisation of national economy and conduct of war ?
Ans :

98. The title 'Devanam Priya' was given to :
Ans : Ashoka

99. Who built the Stupa at Sanchi in Madhya Pradesh ?
Ans : Ashoka

100. How many dynasties rules over Delhi Sultanate sequentially ?
Ans : Five